Om initiativet Fracking Rapport Blogs
Politikere Myndigheder Dokumenter Blogs2
Tilladelse VVM-kommentarer Historik Klager Helbredsrapporter Artikler og film Artikler UK
Klage til Energiklagenævnet over Energistyrelsens tilladelse til boreprogram i Dybvad
afgivet den 22. april 2015 25 April 2015 at 16:08
 
Energiklagenævnet, Frederiksborggade 15, 1360 København K
 
Hermed indgives klage over Vendsyssel-1, 5710/22-2, godkendelse af boreprogram, J.nr. 2014-777.
 
Undertegnede XX klager hermed over, at der i godkendelsen ikke er inddraget og specificeret relevante tilsynsyndigheder, hvis opgave det er, at tilsikre, at punkterne 1 til 5 i godkendelsen faktisk overholdes. Vores klage om de enkelte punkter er anført i kursiv. Side 4 i godkendelsen beskriver således, citat: Som vilkår for godkendelsen gælder: At forhold vedrørende eventuelle programændringer tidligst muligt forelægges Energistyrelsen til godkendelse. Ingen tilsynsmyndighed er anført. At Energistyrelsen så tidligt som muligt inddrages i overvejelser vedrørende de dele af arbejdet, som ikke er dækket af det fremsendte program, og at programmer for sådanne arbejder fremsendes til Energistyrelsens godkendelse, så snart de foreligger. Ingen tilsynsmyndighed er anført. At Total finder en afklaring med miljømyndigheden Frederikshavn Kommune i forhold til de kemikalier, der ønskes anvendt, men som ikke indgår i VVM redegørelsen. Ingen tilsynsmyndighed er anført og ingen tidsfrist er anført. Anvendelse af andre mudderkemikalier end dem, som er omfattet af den gældende VVM redegørelse, skal miljøvurderes og godkendes separat. Ingen tilsynsmyndighed er anført. At Total har indhentet nødvendige godkendelser bl.a.fra Institut for Strålehygiejne. Ingen tilsynsmyndighed er anført. Endvidere klages over, at Energistyrelsen ikke har påset, at nødvendige godkendelser ifm radioaktiv stråling foreligger forud for borearbejdets igangsættelse, jf. ovenstående punkt 5. Endelig klages over, at der i godkendelsen ikke er anført hvilket konsekvenser det vil få for Total, såfremt de daglige rapporter over de gennemførte borearbejder, inkl. rapporter, der beskriver de gennemborende lag (geologisk rapport) ikke fremsendes indenfor de afgivne tidsfrister.
 
by, den 25. april 2015. XX, Vej 123, ZZZZ By
 
 
 
Regler i undergrundsloven om klageberettigelse
Den 28. juni 2015 udfyldte jeg klageskema på Folketingets Ombudsmands hjemmeside www.ombudsmanden.dk (nedenstående fremgår klagens indhold).
Jeg fik flg. svar: "Du klager over, at undergrundsloven (lov om anvendelse af Danmarks undergrund) alene indeholder bestemmelsen i § 37 a, stk. 2, om klageberettigelse, men ikke har særskilte regler om kredsen af klageberettigede. Jeg kan ikke foretage mig noget i anledning af din klage, fordi ombudsmanden ikke kan behandle klager over Folketinget (§ 7, stk. 1, i lovom Folketingets Ombudsmand, jf. lovbekendtgørelse nr. 349 af 22. marts 2013). Derfor kan jeg heller ikke behandle klager over indholdet af de love, som Folketinget har vedtaget, eller i øvrigt beskæftige mig med lovgivningspolitiske spørgsmål.
Jeg må henvise dig til i stedet at rette henvendelse til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, som undergrundsloven hører under.
Jeg foretager mig ikke mere i sagen."
Med venlig hilsen
Gitte Brønnum Andersen