Om initiativet Fracking Rapport Blogs
Politikere Myndigheder Dokumenter Blogs2
Hul i hovedet Vand-vittigt Unge mod fracking The fat lady sings Citater Banker Statoil Totalprotest
 DANSKE CITATER VEDRØRENDE SKIFERGAS
 
 
"Å vi ve int ha det" - sådan siger Arne Boelt, borgmester i Hjørring, om skifergassen
 
Ulla Henningsen: Jeg synes, det er vanvid, at man overhovedet kan finde på at bore efter skifergas, når man ved, hvor risikabelt det er. Det gælder jo ikke kun os, der lever nu, men også vore børn og fremtidige generationer. Derfor begyndte jeg for to år siden at tage med ud og protestere.
 
Niels Hausgaard: »Nu borer de for eksempel efter skifergas heroppe. Det risikerer at ødelægge grundvandet. Og folk er fortvivlede. Men der bliver ikke gjort ret meget for at undgå det. Mange tænker måske, at løbet nok er kørt. Vi mangler ånden fra 1970' erne, hvor vi protesterede mod atomenergi. Dengang sagde man også, at løbet var kørt, men det lykkedes jo at ændre på tingene. 
 
Drill, baby, drill! Den danske undergrund gemmer på store mængder skifergas. Det kan betyde et nyt eksporteventyr for Danmark og nye arbejdspladser, men det kræver, at vi ikke lader det strande på grund af fredede frøer og miljøklagenævn JYLLANDS-POSTEN.DK
 
Lolland-Falster Folketindende:
SKIFERGAS SKAL BLIVE I JORDEN
Kristendemokraterne kan ikke støtte boring efter skifergas, da der er for mange usikkerheder blandt andet med brug af kemikalier.
Kristendemokraterne vil bevare vores drikkevand, og derfor kan vi ikke støtte boringen efter skifergas, da det er for usikkert den måde, udvinding sker på.
 
Henning Østergaard-Christensen, folketingskandidat Kristendemokraterne, Guldborgsund, Sakshøj 60, 4800 Nykøbing F.
LAD GASSEN BLIVE 
Af Henning Feldtmose, regionsformand for Kristendemokraterne i Nordjylland, Hannesvej 14, 9970 Strandby,h.feldtmose@gamil.com Prøveboring efter skifergas er i fuld gang. Kristendemokraterne kan ikke støtte boring efter skifergas, da der er for mange usikkerheder bl.a. med brug af kemikalier.
-Herved sender vi et utvetydigt signal ikke bare til regeringen, men også til vores borgere om, at vi ikke ønsker den type energiproduktion i vores kommune, sagde Lasse Frimand Jensen (S). (Byrådsmedlem i Aalborg)
 
Læserbrev i Nordjyske: CHOKERENDE MELDING FRA MINISTER, skrevet af Per Clausen, MF’er for Enhedslisten. Han skriver bl.a.:
”Det er intet mindre end chokerende, at klimaminister Rasmus Helveg åbner op for at lade hele Nordsjælland og Nordjylland blive et stort område for udvinding af skifergas. Det er imidlertid konsekvensen, når han ikke vil gøre noget for at forhindre, at Total udnytter den tilladelse, som den tidligere regering gav Total. Tilladelsen blev givet, uden at de berørte kommuner blev spurgt og på en måde, hvor Folketinget reelt blev ført bag lyset.Nu truer regeringen med at trumfe denne beslutning igennem over for kommunerne mod deres vilje. Det er simpelthen en skandale.
 
Fyens Stiftstidende: NOTE. Der står:
Skifergas hører ikke til i Danmark. Hvis vi tillader det, spiller vi hasard med vores rene grundvand og vores natur. Holger K. Nielsen, folketingsmedlem for SF, på Facebook: " Vi er nødt til at stoppe udvindingen, og det gør vi bedst ved at stille høje og fornuftige miljøkrav, der beskytter vores drikkevand og vandmiljø."
 
Artikel i Frederiksborg Amts Avis: ENDNU ET NEJ TIL SKIFERGAS.
Kim Valentin, borgmester i Gribskov kommune:
… Kim Valentin understreger, at hvis de kommende boringer i Nordsjælland viser sig at blive i Gribskov Kommune vil han ikke bare se passivt til. -Jeg vil da med alle mulige lovlige midler forsøge at forhindre det -tale med ministeren, rejse en folkelig opinion.
 
DF I HILLERØD ER IMOD SKIFERGAS.
Det fremgår af et læserbrev i Hillerødposten: SKIFERGAS af Irene Brostrøm og Peter Lennø,byrådsmedlemmer (DF):
Derfor vil vi også i Dansk folkeparti gøre det helt klart for Hillerød borgerne at vi bestemt ikke ønsker at der skal bores efter skiffergas Hillerød, vi ved godt at DF på borgen går ind for det, men vi ønsker at bevare vores grundvand, som er noget helt unikt, og der skal så lidt til at ødelægge det, og hvem står med problemet og skal punge ud, det gør skatteyderne, det har vi set i mange andre forureningssager. Der er allerede problemer i Nordjylland, hvor der er brugt stoffer som ikke var godkendt.
-Kommunerne bør have mulighed for at sige nej til skifergas. Det kan sikres gennem planloven, miljøtilladelser og vandindvindingstilladelser. (Per Clausen, Enhedslisten)
- Da man gav den her tilladelse under den borgerlige regering, da snød man Folketinget ved ikke at fortælle, at det handlede om skifergas, siger Per Clausen.
 
22.5.2015: Ritzau, Energywatch og Ingeniøren:
DANSKE ENERGI-INGENIØRER SIGER NEJ TIL INDVINDING AF SKIFERGAS. Der står bl.a.:
Et flertal af de danske ingeniører, der arbejder i energibranchen, er imod dansk indvinding af skifergas fra undergrunden ved hjælp af den kontroversielle frackingmetode.
Det viser en undersøgelse, som Ingeniøren har gennemført sammen med Ingeniørforeningen, IDA, blandt medlemmer af IDAs selskaber for energi og grøn teknologi Ole Gerner Jacobsen, formand for Selskabet for Grøn Teknologi under IDA.
Han fremhæver debatten om risikoen for at forurene grundvandet med kemikalier fra fracking.
- »Hvis vi skal stabilisere udledningen af CO2, skal vi lade være med at bruge den fossile energi i undergrunden. Så hvor meget mening giver det at kaste sig ud i sådan et eventyr?« spørger han.
 
Præsidenten for den skifergas­kritiske Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop- Larsen:
- »Ingeniørerne ser det som en teknisk udfordring at hente skifergas op. Men Danmark har ingen erfaring med skifergas. Derimod er vi gode til at udvikle forskellige teknikker inden for vedvarende energi, så hvorfor skal vi bruge mange kræfter på at finde ud af, hvordan vi henter skifergas op?« spørger hun.
 
GREENPEACE: FOLKELIG MODSTAND MOD SKIFERGAS HJÆLPER
 
Pia Olsen Dyhr:
Skifergas er at spille hasard med vores drikkevand og natur, og derfor er jeg rigtig glad for, at planerne om at bore i Nordsjælland nu er stoppet. ……
Der er dog stadig brug for at stramme miljølovningen, så boringerne i Nordjylland også bliver stoppet:
 
Per Clausen,EL, skriver:
Heldigvis har Total nu opgivet at udvinde skifergas i Nordsjælland, men Nordjylland trues stadig af at skulle leve med konsekvenserne af statslige beslutninger, som fremstår mere og mere amatøragtige og kaotiske for hver dag, der går. Nu må vi håbe på, at Miljøministeriet kan står fast på en miljømæssig forsvarlig løsning i Frederikshavns kommune - og at de øvrige nordjyske kommuner kan finde en vej ud af den misere, som staten har bragt dem i.
 
Læserbrev i Sæby Avis: DET GIVER IKKE MENING! Skrevet af Paul Rode Andersen, SFs folketingskandidat.
Der står bl.a.: Det er uforståeligt, at regeringen på den ene side kan glæde sig over, at der ikke bores i Nordsjælland, men at den dumstædigt på den anden side holdes fast ved, at nordjyderne skal acceptere, at der kan udvindes skifergas i Vendsyssel.
 
Læserbrev i Nordjyske, af SFs folketingskandidat Paul Rode Andersen: DUMSTÆDIG BESLUTNING. Der står: Det giver ikke mening, og regeringen må fortsat presses til at indse denne selvmodsigelse og forhindre, at landsdelen skal lægge ryg og jord til Totals eksperimenter med grundvandet, landskabet samt klimaet.
 
Fra p1-dokumentaren:
Flauenskjold Vandværk har udtalt til DR's P1, at de ikke har mulighed for at måle, hvis der sker udslip af kemikalier i grundvandet. Og at myndighederne kun tager prøver af vandværkets vand tre gange om året.
Sammenslutningen af vandværker udtalte til samme program: " Vi ved simpelthen ikke, hvad det er, vi slipper ud i vandmiljøet".
Ifølge professor Finn Bro Rasmussen er 100 forskellige af de kemikalier, der bliver brugt til udvinding af skifergas i USA, kræftfremkaldende, og næsten lige så mange forurener luften. De samme kemikalier skal bruges i Danmark, og der skal bruges 150 ton kemikalier i hver boring. Total har udtalt om faren for forurening af vores grundvand: " Det er klart, man aldrig kan give nogen garantier". I USA har det vist sig, at 60 ud af 62 borerør ikke var i orden, så der skete udsivning af kemikalier til deres grundvand.
 
Læserbrev i Nordjyske: STOP BORINGER. Skrevet af Thorkild Kjeldsen formand for DN Aalborg, Jørgen Jørgensen formand for DN Hjørring, Eigil Torp Olesen formand for DN Frederikshavn og Mogens Ingemannsen formand for DN Brønderslev: Der står: Danmarks Naturfredningsforening vurderer, at der er for stor usikkerhed om konsekvenserne af skifergasudvinding. Derfor opfordrer vi til at få stoppet eftersøgningen af gassen i Nordjylland. At det er et usikkert projekt underbygges yderligere af, at der hele tiden dukker nye kemikalier op på listen over, hvad der skal hældes i borehullet på marken i Dybvad. … Vi ved godt, at der kan være meget langt fra Nordjylland til Christiansborg, men nu må I da snart have hørt os. Vi vil ikke have et skifergaseventyr her i Nordjylland!
 
DRIKKEVANDET I FARE På generalforsamlingen i Brønderslev Forsyning A/ S rejste Ole Bruun (EL) spørgsmålet omkring skifergasboringernes indflydelse på drikkevandet. -Vi bør værne meget om det drikkevand, vi har, siger han. Det kan med boringerne efter skifergas hurtigt ødelægges, frygter Ole Bruun.
 
Læserbrev JP: OM SKIFERGAS, skrevet af Bodil Kornbek formand for VedvarendeEnergi, Aarhus
Der står: Skifergas forsinker den grønne omstilling, da den bidrager til lavere priser på fossile brændsler. Der er meget bedre økonomi i vedvarende energi; energieksporten er aktuelt på over 100 milliarder årligt, hvoraf ca. halvdelen er inden for vedvarende energi og klimateknologi.
 
Per Clausen, EL:
… -Hele forløbet omkring tilladelsen til Total om at udvinde skifergas i Nordjylland og Nordsjælland har været præget af lusk og manipulation og efter Karsten Lauridsens udtalelser om, at han var orienteret om sagens fuld omfang, må vi stille spørgsmålet om, hvorfor hele Folketingets energiudvalg ikke fik den samme orientering, som Karsten Lauridsen fik, siger Per Clausen og tilføjer: -Vi må have undersøgt, hvem der blev orienteret, hvem der besluttede, at de skulle orienteres, og hvem der besluttede, at hele Folketinget ikke skulle have den samme orientering. Jeg vil nu bede klimaministeren til at tage initiativ til en undersøgelse, hvor dette kan blive klargjort.
 
Kommentar i Information: UFRIVVILIG PASSAGER PÅ EN SYNKENDE SKUDE? Skrevet af Liv la Cour, fuldmægtig samt medlem af netværket Omstilling Nu. Hun skriver bl.a.:
I en cocktail af teknologisk fascination og markedsideologi sejler vi med alarmerende høj fart i retning af et isbjerg af uigennemskuelige og dramatiske klimatiske forandringer … Vi ved, at to tredjedele af de kendte fossile brændstoffer skal forblive uberørte, hvis vi skal undgå katastrofale klimatiske og økologiske forandringer. Alligevel investeres der fortsat i disse belastende industrier - og i stadig mere desperate variationer, som tjæresand og skifergas. Når vi nu faktisk har for mange kendte fossile brændstoffer, hvorfor så overhovedet bruge denne brutale rovdrift, der får jorden til at skælve, og fylde sprækkerne med kemikalier?
 
Sydkysten Nord:
REN NATUR ER MERE VÆRD END SKIFERGAS Skrevet af Michael Blem Clausen Folketingskandidat for Radikale Venstre
i Københavns omegns storkreds. Han skriver: Hydraulisk frakturering eller " fracking" er en komplet uansvarlig og fuldstændig unødvendig gambling med natur, miljø og drikkevand i Danmark. Jeg er rigtig glad for, at Klima og Energiminister Rasmus Helveg for nylig besluttede at sætte en stopper for fremtidige " fracking" projekter, men jeg synes godt, at han kunne gå skridtet videre og stoppe de nuværende projekter. (PS: BEMÆRK AT HAN GLEMMER, AT DER STADIG SKAL FRACKES I NORDJYLLAND)
 
Torsten Gejl(AL), folketingskandidat, Mørke: Om det vigtigste emne i valgkampen: -Kampen mod skifergas. Det er sindssygt, at det kan ende med 1000 borebrønde i Nordjylland. Det vil forandre Nordjylland helt og er noget af det, der kan have størst effekt for vores efterkommere.
 
Borgmester Arne Boelt (S).Hjørring.
"Mig skal de ikke tage røven på. Jeg er ikke blevet informeret om, at kommunen måske skulle lægge jord til boring efter og udvinding af skifergas."
Der er INGEN planer for det radioaktive affald:
Socialistisk Folkepartis formand, fhv. minister Pia Olsen Dyhr. -Det er absurd, at man har sagt ja til en prøveboring uden at afklare konsekvenserne også på dette felt. Når man ikke har stillet krav til virksomheden, ender det som statens problem, og staten har åbenbart heller ikke nogen løsning. SF-formanden håber, at modstanden mod skifergas i valgkampen kan gøres til en folkesag på linje med modstanden mod atomkraft i firserne. -Vi vil gøre alt for at få de øvrige partier til klart at melde ud, hvad de mener.
 
SF-s formand, Pia Olsen Dyhr
.... - Tre ud af fem mener ikke, at vi skal udvinde skifergas i Danmark. Jeg synes, at vi skal lytte til de mange danskeres bekymringer i stedet for at ignorere de store risici, som skifergas udgør for vores drikkevand og miljø. Derfor vil SF skærpe miljøloven, så vi allerede nu kan få sat en stopper for udvindingen af skifergas, siger Pia Olsen Dyhr.
 
Altinget:
BEDST OG VÆRST – TILBAGEBLIK PÅ MILJØPOLITIKKEN
Bjarne Nigaard, direktør i Bæredygtigt Landbrug:
Selvom licenserne blev solgt til Total i forrige valgperiode, er det alligevel skuffende, at Danmark er gået mod strømmen af lande, der siger nej til fracking og skifergas. Skifergas er et fossilt brændsel, der ikke klæder Danmark som grønt foregangsland.
 
Læserbrev Nordjyske: NEJ TIL SKIFERGAS Skrevet af Lisbeth Bech Poulsen folketingsmedlem (SF).
Hun skriver: VALG: I SF siger vi nej tak til skifergas og kemikalier og ja tak til rent drikkevand. Der er simpelthen for store risici med fracking-metoden hvor store mængder kemikalier hældes ned i undergrunden.
 
Carsten Cederholm formand for NOS, Netværk til Oplysning om Skifergas, Slangerup:
Skifergas er måske det vigtigste valgtema til valget.
 
Per Clausen, Enhedslisten, til DR Nordjylland:
- En eventuel erstatning er en billig pris at betale for at beskytte miljøet og sørge for, at vores børn og børnebørn også har rent drikkevand i hanerne miljøordfører, Per Clausen.
- Ikke engang Folketinget var jo klar over, at projektet her drejede sig om skifergas, siger Steen Gade, SF, til TV2 Nord. ...
-Vi kæmper i forvejen med at finde nok rent grundvand i Hjørring kommune. Det skal ikke brugs til boringer, understregede Ole Ørnbøl (S).
 
Venstreborgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade, føler sig ført fuldstændig bag lyset af staten, der har givet det franske energiselskab ret til at efterforske og udvinde skifergas i hele Vendsyssel - og dermed også i Mogens Gades egen kommune. - Hvis staten kalder det her for fuld information, så skriger det til himlen. Vi er overhovedet ikke blevet informeret om konsekvenserne af skifergas-aftalen, siger Mogens Gade til TV2 Nord.
 
Arne M. Jensen, Socialdemokrat i Brønderslev: - Vi skal ikke spille hasard med vores miljø. Danmark er privilegeret, som et af de eneste lande kan vi udnytte vores grundvand som drikkevand. Det skal vi ikke sætte over styr.